Verdraagzaamheid

Al mijmerend over het woord verdraagzaamheid, stem ik mij in op mijn Hoger Zelf en vraag of zij mij wil helpen met inzicht van dit mooie woord wat veel omvattend is.

Mijn Hoger Zelf geeft aan om de woorden even tot mij te nemen en dan eerst het woord ‘verdraag’ te gaan invoelen, dat kan zijn ‘dragen en of verdragen’.

Hierna het woord ‘zaam’, en dan ‘gezamenlijk’ en als laatste het woord ‘hei of geheid’.

Nu kom ik bij het eerste woord hoe verdraag ik mezelf  en hoe verdraag ik de ander? Wil ik de ander te veel dragen of draagt de ander mij? Hoe meer ik invoel hoe meer betekenis het woord voor mij gaat krijgen. Ik kan mezelf verdragen ja, maar soms ook niet, meestal wel, maar er zijn momenten dat je op jezelf teruggeworpen wordt, dan wordt het lastig als je in de knoop zit met een ander om dan ook nog verdraagzaam te zijn. Ik merk dan dat ook de verdraagzaamheid naar mezelf te raden geeft, door er over heen te stappen en er niet aan toe wil geven om te voelen dat het een pijn plek achter laat. Vriendjes zijn met mezelf geeft een goed gevoel van verdragen van al mijn deugden en ondeugden. Ik voel dat ik op dat moment goed na mezelf kan kijken en dan verdraag ik mezelf, maar ook de ander.

Het woord ‘zaam’ of ‘gezamenlijk’ geeft aan dat er een verbintenis tussen de beide polen ontstaat, of te wel de yin en de yang zijn in harmonie met elkaar. Ook het ego of de persoonlijkheid heeft geen vat op het hogere hartchakra’s van liefde en mededogen.

Het feit dat ik mag samenwerken met de beide polen in mezelf maakt dat ik dit kan dragen tot een gezamenlijkheid. Het woordje heid wordt er vanzelf aan toegevoegd, door de verbintenis van de beiden polen van goed en slecht, de yin en de yang, het ego, de persoonlijkheid en mijn Hoger Zelf. De liefdeskracht in mijn hartchakra, staat wijd open om te geven en te ontvangen. Zo is en komt er een rust in het woord verdraagzaamheid.

Mezelf verdragen met alles en hoe en wie ik ben, zo kan ik ook de ander verdragen met alles wat de ander is, in zijn of haar hoedanigheid.

Mooi verdraagzaamheid, een breed begrip, maar het begint bij mezelf.

Maria Hartjes